Що означає масажна терапія?

Різниця між масажем і масажною терапією несуттєва. Коли неспеціаліст за допомогою дотиків, натискання і розтирань викликає у людини відчуття легкості і задоволення, кажуть, що він робить масаж. А коли ті ж самі дії виробляються з науки, з урахуванням розміщення м’язів, точок напруги та інших анатомічних деталей, ми називаємо це масажною терапією.

Масаж може робити хто завгодно, в будь-якому місці і за будь-яких обставин. Зовсім необов’язково знати всі тонкощі людської анатомії, щоб займатися масажем. Але для масажної терапії необхідні глибокі пізнання з області будови і організму людини. Це більш професійний і просунутий вид звичайного масажу (який ґрунтується радше на інтуїції, ніж на техніці).

Масажна терапія – це система впливів на м’які тканини з метою їх нормалізації. Практики користуються різноманітними фізичними методами – такими, як надання постійного або змінного тиску, затискання, стимулювання м’язових рухів. Терапевти користуються в основному руками, але іноді вдаються і до допомоги передпліч, ліктів або ніг.

Основна мета масажною терапії – допомогти тілу зцілитися, а також поліпшити здоров’я і самопочуття людини. Дотик – головна складова масажною терапії, що поєднує в собі науку і мистецтво. Терапевти вивчають конкретні прийоми масажу, а потім за допомогою власного почуття дотику визначають силу тиску, необхідну для кожної людини, виявляють зони напруги та інші ускладнення в м’яких тканинах. Крім того, дотик дає відчуття турботи – найважливіший компонент лікування.

Коли м’язи перетружені, в них можуть накопичитися відходи (наприклад, молочна кислота), що призводить до хворобливих відчуттів, тугорухливості і навіть м’язових спазмів. Масаж покращує кровообіг, збільшуючи тим самим кровотік, який насичує тканини організму свіжим киснем. Це може сприяти видалення відходів, прискорити зцілення після травми і одужання після хвороби.

Терапевтичний масаж можна використовувати для підняття настрою і підвищення самооцінки, а його сприятливий вплив на серцево-судинну і імунну системи піде на користь кров’яного тиску, кровообігу, м’язовий тонус, травленню і кожному тонусу. Його використовують у багатьох системах охорони здоров’я, а різні масажні прийоми складають важливу частину різних додаткових терапій.

Більшість терапевтів (особливо ті, хто практикує цілісний підхід) вважають, що регулярний масаж тіла знімає емоційну напругу і покращує фізичне здоров’я, поступово повертаючи рівновагу всьому організму. Масаж лежить в основі таких напрямків, як ароматерапія, шиацу і фізіотерапія, а також відіграє важливу роль в китайській і аюрведичній медицині. Масаж – це в першу чергу дотик, а дотик саме по собі має цілющі властивості, хоча причини цього лежать за межами нашого розуміння.