Масаж підтримує здоров’я серця

Не важливо, скільки вам років – в будь-якому віці масаж, зроблений професійним масажистом, допоможе вам зняти стрес, розслабитися і поліпшить ваше самопочуття. Хороший масаж стимулює нервові закінчення шкіри, що сприяє виділенню ендорфінів, гормонів гарного самопочуття, і знижує вироблення гормонів стресу – кортизолу та адреналіну. Масаж покращує циркуляцію крові, знижує артеріальний тиск і уповільнює серцебиття.

Регулярно відвідуючи сеанси масажу, ви знизите ризик розвитку різних захворювань, пов’язаних зі стресом, наприклад, аритмія серця (порушення частоти скорочень серцевого м’яза, що веде до погіршення кровопостачання мозку і інших життєво важливих органів). Безліч довгострокових досліджень довели, що регулярний масаж допомагає знизити діастолічний і систолічний тиск, а нормалізація тиску, як відомо, допоможе уникнути таких небезпечних для здоров’я і життя станів, як серцевий напад. Масаж сприяє розслабленню перенапряжённих м’язів і допомагає венозної крові досягти серця, що полегшує його роботу і знімає напругу з серцевого м’яза. Таким чином, масаж – це нефармакологічний і неінвазивний метод включення в роботу внутрішніх сил організму. Ваше тіло буде лікувати саме себе!

Результати інших досліджень вказують на те, що масаж сприяє зниженню активності симпатичної нервової системи і активації парасимпатичної. Симпатична нервова система відповідає за мобілізацію ресурсів організму – вона підвищує частоту серцевих скорочень і викликає звуження кровоносних судин. Парасимпатична нервова система дає тілу сигнал до розслаблення – серцебиття і дихання сповільнюються, кровоносні судини розширюються. Дослідники з’ясували, що масаж ефективно знижує частоту серцевих скорочень, знижує тиск і покращує циркуляцію крові. Пілотне дослідження, проведене в Медичному центрі Седарс-Синай в Лос-Анджелесі, довело, що масаж в умовах стаціонару після операції з шунтування серця допомагає впоратися з м’язовими спазмами і знімає біль.

Під час масажу кваліфікований масажист використовує свої пальці і руки для маніпуляцій з м’якими тканинами тіла клієнта – м’язами, шкірою, зв’язками і сухожиллями. Професіоналізм масажиста – це запорука ефективності і безпеки сеансу. Безліч позитивних ефектів масажу відомі всім: так, наприклад, завдяки поліпшенню кровообігу, масаж сприяє притоку поживних речовин і кисню до тканин, що необхідно для їх нормального функціонування. Погладжування шкіри під час масажу допомагає розслабитися завдяки стимуляції безлічі нервових закінчень – на цю тему теж проведено не одне дослідження.

Масаж допомагає підтримувати здоров’я серця і серцево-судинної системи, і для тих, хто не займається регулярно спортом, масаж просто необхідний. Пам’ятайте, що масаж володіє кумулятивними позитивними ефектами – відвідувати його слід регулярно. Якщо ваша мета – підтримка здоров’я, зняття стресу і поліпшення самопочуття, приходьте на масаж раз на тиждень – ви не пошкодуєте!